Afl. 2 Kleiner is Fijner: Head space first

Hoeveel vuilniszakken ik al had weggegooid, wilde een vriendin weten. Niet één, op het gebruikelijke huisvuil na. Voor minimalisme heb je eerst een nieuwe mindset nodig. Er alleen maar vluchtig aan denken, wat ik dagelijks doe, is onvoldoende. Te minimal.

Ik wilde mijn toevlucht nemen tot oude goeroe’s als Peter Walsh, de de-clutteraar van Oprah, maar kon zijn boek It’s all too much in geen van mijn twaalf boekenkasten vinden. Mijn gezin heeft tijdenlang geleden onder Walshes mantra: Touch it once. Je kon hier thuis niet met een leeg kopje in je hand rondlopen of ik liet het horen, zodat het kopje na gebruik niet op het aanrecht, maar meteen in de afwasmachine zou belanden (heeft niet geholpen). Walsh heeft intussen alweer nieuwe boeken afgescheiden: Lose the clutter, lose the weight en Let it go: downsizing your way to a richer and happier life. Het laatste is mijn opzet, die eerste titel spreekt meer aan.

Dan maar Marie Kondo weer opdiepen, de Japanse die me zoveel kleren liet weg doen dat ik allemaal nieuwe moest kopen? Haar mantra is: Does it spark joy? bij ieder object. De moed zinkt me in de schoenen bij de gedachte dat ik bij ‘nee’ tot daden moet overgaan, dus ik vind altijd wel een reden om ‘ja, toch wel een beetje’ te voelen.

Wat ik wel al 22 dagen doe, is ruimte in mijn hoofd vrijmaken door elke dag tien minuten te mediteren met de toepasselijke app Headspace.

En ik google natuurlijk. Op tot minimalisme inspirerende sites en in video’s, valt mij het volgende op:

  • Ze zijn vrijewel allemaal gemaakt door blije millennials die mijn kind kunnen zijn
  • In alle filmpjes wordt heel snel of te traag wijsneuzig gepraat
  • Het gaat bijna altijd een keer over veganisme
  • Op foto’s zitten ze altijd gelukkig in bed koffie te drinken
  • In spierwitte interieurs
  • Minimalisten hebben geen huisdieren en liever geen kinderen
  • Ze beweren dat niets hoeft (maar ondertussen weten zij wat goed voor je is)
  • Ze doen alsof ze al enorm veel in hun leven hebben meegemaakt (bagage he).

Kijk zelf maar eens naar dit Millennials-minimalisme:

Beginners Guide to minimalism  (Why-power in plaats van Will-power)
5 Things  you don’t need (als je een beetje gewend bent aan het uiterlijk van Jenny Mustard, zegt ze best aardige dingen)
UselessWardrobe  (bedoeld wordt minder kleren)
Growthinkers: Nederlandse minimalisten die het heel breed opvatten.

Wat me als concrete stap nu het meeste aantrekt is de 365(!) daagse cursus van Daily Om: A Year to Clear what is Holding You Back! (Je mag zelf bepalen hoeveel deze ervaring je waard is).

Maar eerst een verhaal van Grown and flown. De titel zegt het al, geschreven door een collega-empty nester. Niet minimalistisch, wel iets waar ík wat aan heb. Deze vrouw erkent tenminste dat je niet alleen maar gelukkig wordt van al dat opruimen en weggooien, maar dat het ook veel pijn doet. Zou dat me misschien tegenhouden?

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Laat een reactie achter