Ik pak haar alles af

Een paar jaar geleden wist ik mijn moeder eindelijk over te halen om haar auto weg te doen. Ze reed al eeuwen niet meer, de auto kostte haar alleen maar geld en bovendien was haar rijbewijs verlopen. Moest ze nu al die moeite doen om dat te laten verlengen? De Opel kwam op Marktplaats te staan en een geroutineerde handelaar meldde zich.

In de stromende regen nam ik de honneurs waar en weigerde in te gaan op de aloude Marktplaats-truc om de afgesproken prijs te laten zakken. Opeens kwam mijn moeder aangeschuifeld en ging op de passagiersstoel zitten. Ze wilde nog één keer afscheid nemen van haar oude bakkie.

Terwijl ik zo onopvallend mogelijk op de achterbank de bankbiljetten tegen het licht hield om ze op echtheid te controleren, greep mijn moeder opeens de knie van de autohandelaar vast en zei dringend: ‘U zult toch wel goed voor haar zorgen hè? Ze heeft me altijd zo trouw overal naartoe gereden.’ De man had gelukkig het fatsoen om haar gerust te stellen.

Mijn moeder is nu bijna 91 en dankzij mij nog veel meer kwijtgeraakt. Zoals het recht om goede doelen te steunen, inclusief alle kreupele, schurftige en uitgehongerde dieren ter wereld. Of de kans om automatisch aan niet zo bonafide Duitse loterijen te doneren. De mogelijkheid om maandelijks voor veel te veel geld een enorme hoeveelheid bevroren voedsel in te slaan, dat vervolgens niet in haar vriezer past, dus in haar koelkast ligt te ontdooien en te bederven. Of de keuze om twéé dagbladen niet te lezen. Haar kleindochters niet iedere keer twintig euro toe te stoppen, of haar hond blokjes kaas. Ik ben strenger voor haar dan zij ooit voor mij was.

 

chast plaatje

Natuurlijk ben ik lang niet de enige in mijn omgeving die voor dit soort beslissingen staat. Ook dat hoort bij fiftysomething. De Amerikaanse cartoonist van The New Yorker Roz Chast is het gelukt om met veel zwarte humor en zelfspot over deze fase in ons leven te vertellen. Dat lukte haar pas nadat de as van haar ouders in haar klerenkast stond, dat wel, maar het biedt enige balsem – ja, héél fout woord – voor deze open zenuw. Je hoeft het niet te kopen, alleen al het inkijken op de site van Amazon kan je even opvrolijken als je dat nodig hebt.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Laat een reactie achter