Intermezzo – uitjes  

Soms heb je even geen etentjes om te geven of naar toe te gaan – en voor je het weet zit je elke avond op je eigen bank voor de buis. Omdat het IDFA bijna daar is, heb ik besloten het dit keer anders aan te pakken: ik heb ieder gezinslid uitgenodigd om met mij mee te gaan naar een film die ik voor ze heb uitgekozen. Wel een goede vondst, als ik eerlijk ben. Noem het een subtiele manier om m’n zin door te drijven, want wie zegt hier nou nee tegen?

Met mijn man, die ook journalist/schrijver is en met wie ik graag naar The Killing en Borgen keek, ga ik naar The Newsroom – off the record, over de ethische keuzes van een Deens boulevardblad.

Met mijn oudste dochter van 18, die al sinds haar prille jeugd een bizarre fascinatie voor zwervers heeft en van filmen houdt, naar Something better to come, een film over Yula, die veertien jaar werd gevolgd door filmmaakster Hanna Polak en die op een vuilnisbelt buiten Moskou leeft.

En tenslotte met mijn jongste van 16 die van mode en styling houdt, naar Iris, een portret van de 93-jarige stoffenontwerpster Iris Apfel (zie foto hierboven).

Ik had mijn gezin natuurlijk ook kunnen trakteren op If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy , maar dat leek me net iets teveel op een dreigement.

 

Voor wie niet van documentaires houdt: ik was gisteren in Tuschinski voor een uitvoering van Frankenstein door de National Theatre in Londen. Het was geen live-stream, wat als voordeel had dat je in de pauze niet mee wordt genomen achter de schermen, wat ik nogal een afknapper vond toen ik zo een keer een opera van The Metropolitan Opera bijwoonde, rechtstreeks vanuit New York. De magie verdwijnt toch een beetje als je de sterren als echte mensen voor hun kapspiegel ziet zitten, maar dat is een kwestie van smaak.

frankenstein-482x298_0

Frankenstein was geen film en ook geen toneelvoorstelling, maar wel een buitenaardse belevenis. Sublieme dialogen, griezelig goed gespeeld, prachtig om te zien en fantastisch geregisseerd door Danny Boyle (o.a. Slum Dog Millionaire) en met twéé Sherlock Holmes (kijk maar goed)!

Ik zou er nog veel meer over willen vertellen, maar de voorstelling is helaas voorbij, so what’s the use? King Lear en Hamlet, die nog wel te zien zullen zijn, ook van the National Theatre, kunnen evenmin slecht zijn. Kijk in elk geval even naar de trailer van Frankenstein en enjoy!

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Laat een reactie achter