Kleiner is Fijner, afl.1

Hoe word ik in twaalf maanden een geloofwaardige minimalist?

Honderd vierkante meter: in Amsterdam bepaald geen minimalistische oppervlakte, zelfs niet voor twee volwassenen, twee katten en een grote hond. Maar we komen van 220 vierkante meter, werken beiden thuis, zijn aan een tuin en twee balkons gewend en voor mij als verzamelaar voelt het downsizen naar die honderd m2 wel degelijk alsof ik erelid word van de tiny-house-movement (bestaat hier al een vertaling van?). Daarbij huur ik ook nog een halve garage van een vriend om de spullen van mijn moeder in op te slaan waar wij – ze leeft nog – geen afscheid van konden nemen toen we in grote haast haar appartement leeg moesten ruimen om haar plek in het verpleeghuis veilig te stellen. Die dingen moeten dus ook nog weggewerkt. Had ik al gezegd dat ik een enorme fan ben van John Pawson? De minimalist-architect? De keuken hierboven is van hem, onder staat de mijne, mocht je het je afvragen.

Dit gaat dus allemaal de komende maanden veranderen. Over een jaar hopen we te verhuizen naar een gloednieuwe woonboot aan de rand van de Jordaan (vandaar die 100 m2, inclusief buitenmuren). Iedereen die weleens op een boot heeft geslapen weet dat zo’n ruimte zich uitstekend voor het minimalisme leent: alles is tot op de millimeter uitgekiend, functioneel en efficiënt. Ik kan me erop verheugen, echt waar.

‘It wasn’t about getting rid of my stuff. It was about taking control of my life and stop being told what to do and actually deciding what I wanted to do.’ (Minimalist Ryan Nicodemus)

Volgens de antroposoof en psychiater Bernard Lievegoed wil ieder mens vanaf z’n 56ste nog één keer het roer flink omgooien (die leeftijd klopt ongeveer) en zichzelf opnieuw uitvinden. Hij citeerde er Goethe bij: Stirb und werde. Dus ik ga zo drastisch opruimen dat de verhuizing een lachertje wordt en we uiteindelijk ruimte over houden. Elke dag een vuilniszak de deur uit, op z’n minst. Hoe ik die plus 120 vierkante meter – hoeveel kuub zou het wel niet zijn? – ga wegwerken, daarvan zal ik wekelijks verslag doen. Als verzamelaar ben ik geboren, als minimalist zal ik herrijzen.

 

Eerste kijktip: Minimalism (o.a. op Netflix)
Een documentaire met de veelzeggende ondertitel: a documentary about the important things.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Laat een reactie achter