Nooit meer sporten, eh, zitten

Sinds een tijdje werk ik staand. Dat doe ik vooral om niet te hoeven sporten. Ik interpreteer hiermee het onderzoek van de Limburgse arts-onderzoeker Bernard Duvivier behoorlijk verkeerd, dat weet ik ook wel, maar ik was zo blij dat het niet van levensbelang blijkt om je naar de sportschool te slepen, dat ik mijn bureau tot sta-hoogte heb opgekrikt.

Wat blijkt: 1 uur sporten en de rest van de dag op je luie achterste zitten, heeft helemaal geen zin! Juist dat zitten is funest voor de suikerspiegel en de aanmaak van cholesterol. Het lichaam sukkelt ervan in een slaapstand en dan maakt zo’n uurtje sporten weinig tot geen verschil. Staan daarentegen heeft een heel goede invloed op het systeem. Van een uur lopen, slenteren (=shoppen) en staan, dalen het cholesterolgehalte en de vetten in het bloed zelfs méér dan na een uur fietsen!

Er zijn natuurlijk vernuftige, doch vaak lelijke, stabureaus te koop, tweedehands doen die altijd nog zo’n driehonderd euro, maar de schragen van het witte Ikea-bureau dat mijn dochter heeft afgeschaft, laten ook een hoge sta-stand toe. En als ik moe word, biedt een gammele pianokruk even steun.

Bijkomend voordeel: staand werken nodigt uit tot het doen van bil- en buikspieroefeningen en ook de Kegels (zal een link plaatsen) gaan als vanzelf. Het staan bevalt kortom uitstekend, al moet ik ’s avonds wel languit op de bank liggen om bij te komen. En raad eens wat nog slechter is dan zitten?

 

– Een persbericht met het goede nieuws van Bernard Duvivier
– Kegeloefeningen, al leidt de site misschien wat af van het werk

finnvard-schraag-met-plank__0256700_PE400793_S4

– De schraag van Ikea, vroeger ook in het wit te koop

 

Foto: Lisa Xiu Kok

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Laat een reactie achter