verplichte leeslijst voor wie bang is om te vliegen

Wie herinnert zich Isadora Wing nog? De heldin van Erica Jongs Fear of flying die haar tweede huwelijk aan de kant gooide voor tomeloze seks met een psychiater. Een dagdroomster, een fobische neuroot en toch zo ontzettend bevrijd en gepassioneerd?

Elke fiftysomething lezeres van dit blog moet zich haar herinneren, of op z’n minst Jongs alsnog boek gaan lezen. Het kwam uit in 1973 (ouch) en was een revolutie, nog nooit had een vrouw zo over seks geschreven. Enter Nancy Friday die in datzelfde jaar ons vierhonderd echt gedroomde seksfantasiën van vrouwen voorschotelde.

Fast forward  naar Caitlin Moran (sorry Norah Ephron) die ons leerde How to be a woman (not), en Kathy Roiphe die voor ons de geneugten van het rommelige leven (en een scheiding) bezong.

Ik moest aan deze vrouwen, feministes jawel, denken toen ik de afgelopen week dagelijks het blauwe haar van Lena Dunham op televisie zag. Niet eens zozeer omdat ik me erin verdiepte hoe deze nieuwste generatie zich tot de oudere verhoudt. Daar ontbreken mij helaas de tijd en de hersens voor, en wat kan het schelen?

Ik geniet gewoon van de boeken van vrouwen die hun kont tegen de krib gooien – wat is dat toch een idiote uitdrukking – en ons  uitdagen om de wereld eens van een andere kant te bekijken, terwijl ze ons tegelijkertijd verschrikkelijk laten lachen.

Ik stel daarom voor dat je je een weekend lang terug trekt in een huisje, kamertje of hokje en er pas weer uitkomt nadat je deze leeslijst hebt verorberd. Je zult zien, je wordt er een ander mens door.

 

Erica Jong: Fear of Flying of het Ritsloze nummer

Nancy Friday: My secret garden of Diepe Gronden

Caitlin Moran: How to be a woman of Vrouw zijn, hoe doe je dat?

Kathy Roiphe, In Praise of Messy Lives of Lof van het rommelige leven

Lena Dunham, in alle soorten en maten te koop onder de titel Not that kind of girl, letterlijk overal!

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Laat een reactie achter